Friday, January 20, 2006

dagang

Sudah beberapa hari kedai mak cik selepok tutup. Tapi pemakan-pemakan yang menghala ke Kuantan punya beberapa alternatif. Harganya mungkin sama, tapi rasa dan cara menghidang mungkin berbeza.
Uniknya, meski punya ramai pekerja, hanya mak cik selepok yang mencedok nasi dan mencubit ikan aya dengan ibu, telunjuk dan hantunya yang telanjang. Yang lain-lain cuma tukang ambil order, menghidang, lap meja, tarik teh etc. Namun aku (dan lain-lain pemakan?) taklah pula rasa kembang tekak. Apa nak kembangnya. Kalau nak kira, cara mamak uli roti canai lagi brutal.
Mengapa tutup? Mungkin mak cik selepok uzur dan tak mampu memasak. Tak mampu duduk selepok mencedok nasi dan mencubit ikan aya. Mungkin. Mungkin.
Berlagu Rosmaria sekitar tahun 80-an: "Asal usul dinamakan dagang, gulai satu tak berlebihan..."
Kalau ada chef yang kreatif yang ingin inovasikan lauknya dengan ayam percik atau kari kepala ikan merah, maka hilanglah kedagangannya.
Yang hampir sinonim dengan dagang mungkin terasing atau minoriti. Dengan kefahaman ini, ungkapan ini mungkin boleh ditafsir:
"...datang dalam keadaan dagang dan akan kembali dagang. Beruntunglah mereka yang berada di dalam ketika dagangnya"

No comments: