Tuesday, May 29, 2018

AKAD NIKAH

Saya diakad nikah oleh Ayah Cik Haji Tajudin yang juga merupakan sahabat karib bapa mertua saya. Setelah diakad nikah maka saya pun secara rasmi menjadi warga kampung Atas Tol.
     Di Atas Tol ada dua orang Ayah Cik. Seorang lagi ialah Ayah Cik Haji Ali. Rupa-rupanya dalam bahasa Terengganu, "Ayah Cik" atau dalam sebutan Terengganu "Ayoh Cik" merupakan sinonim bagi istilah "Tuan Guru" atau dalam sebutan Terengganu "Tok Guru".
     Dalam bab fekah, pendirian Ayah Cik Haji Tajudin dan Ayah Cik Haji Ali agak berbeza. Oleh sebab berkelulusan pondok tempatan, Ayah Cik Haji Tajudin banyak persamaan dengan kebanyakan lebai ketika itu. Berbeza dengan Ayah Cik Haji Ali yang lama tinggal di Mekah. Ayah Cik Haji Ali dikatakan menganut fahaman "kaum muda" atau sekarang lebih senang dilabel sebagai Wahabi.
     Oleh sebab kedua-dua mereka merupakan orang kuat UMNO, maka perselisihan pandangan antara mereka berdua biasanya berjaya diselesaikan dengan baik dengan cara saling berlembut dan bertolak ansur.
     Ketika saya mengenali mereka, mereka sudahpun sangat tua. Dan kini kedua-dua mereka sudahpun lama kembali ke rahmatullah.

No comments: